Wat zijn Tapas ?

De term tapas is ingeburgerd over de hele wereld. Hij maakt deel uit van de Spaanse eetcultuur . Het woord tapas zou afkomstig zijn van het werkwoord ‘tapar’ wat betekent ‘toedekken’. In Andalusië bestond in de 19e eeuw de gewoonte om een glaasje sherry af te dekken met een plakje rauwe ham om de drank af te schermen van vliegende insekten.

Tapas zijn kleine hapjes, koud en/of warm, dit kan in de vorm van een aperitiefhapje, een lichte lunch of als volwaardige maaltijd.
Denk eens aan tapas bij moederdag, vaderdag, communies, verjaardagen, bij de barbecue enz …
Met tapas is het de bedoeling ontspanning en vooral gezelligheid te creeëren.
Start je tapasavond met gezouten amandelen, olijven , sardientjes of ansjovis.
Ook onze gazpacho als koude soep (vind je in de wandkoeling) is een tapasklassieker. Geef bij deze soep voorbeeld gehakte paprika, ui en broodkorstjes.

TAPAS MET VLEES

Chorizo
Een van de belangrijkse smaakmakers is de Spaanse worst chorizo. Chorizo (meestal als basis varkensvlees) wordt gekruid met gerookte paprika, waardoor het een pittige of mild zoete smaak krijgt. De typische oranje-rode kleur komt van het gebruikte paprikapoeder dat het vlees dan weer een fruitige smaak geeft. De smaak van de chorizo wordt grotendeels bepaald door de proporties van de paprika. In chorizo zit ook nog knoflook, witte peper, nootmuskaat, kruidnagel en oregano. De smaak hangt ook af van de kruidensamenstelling en de gebruikte vleessoort.
Ook in ons assortiment : chorizo van iberische varkens

Morcon Iberico
Deze spaanse gedroogde worst bevat stukken mager varkensvlees, voor de morcon Ibericon worden Iberische varkens gebruikt.
Lomo
Lomo is gedroogde varkenslende, die in het vel wordt gekruid en gedroogd. Lomo wordt filterdun gesneden. Lomo is heerlijk als tapas.
Serrano
Oorspronkelijk is de Serrano ham afkomstig van het bergachtige regio Andalusië. Daar werd de gezouten ham gedroogd in de berglucht. Nadat de verse ham in een pekelblad met kruiden heeft gelegen wordt hij negen maanden gerijpt in een ruimte waar de temperatuur langzaam tot 30° toeneemt. De serranoham is rijk aan eiwitten, ijzer en is vetarm.
Lekker bij tapas: dadels, spek en kwarteleitjes , uien of vruchtenchutney. Zilverui en augurk kan ook
Koop bij deze tapas zeker onze foccacia’s , kant en klaar in onze bakkerijafdeling.

Go top